"Израел не е жертва и въпреки че са загинали цивилни, трябва да виним окупационната политика на Израел", заяви в телевизионно изказване Ханеен Зоаби, израелски депутат от арабски произход.

"Ако Израел не окупираше, не репресираше и не налагаше блокада, тогава това нямаше да се случи", отбеляза Зоаби.

В резултат на атака на терорист-самоубиец на 18 юли в Бургас, загинаха петима израелци и един българин, а 36 души бяха ранени.
Израел обвини Иран и ливанската шиитска групировка "Хизбулла" за нападението. Техеран отхвърли обвинението.

По-рано през седмицата постоянният представител на Иран в ООН също обвини Израел, че е подготвил и извършил самоубийствения бомбен атентат в Бургас. "Учудващо е, че само няколко минути след терористичното нападение израелски официални представители обявиха, че зад него стои Иран", заяви посланикът на Иран в ООН Мохамед Хазаи по време на дебати за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН. "Ние никога не сме предприемали и няма да предприемем подобен презрян опит срещу невинни хора", увери иранският дипломат. "Подобна терористична операция може да бъде планирана и извършена само от същия този режим, чиято кратка история е пълна с операции на държавен тероризъм и убийства, целящи да замесят други в името на теснополитически изгоди", каза Хазаи."Аз бих могъл да приведа много примери, които показват как този режим е убивал собствените си граждани и невинни евреи през последните двайсет години", добави иранският дипломат, цитиран от Дарик.

Посланикът на Израел в ООН Хаим Ваксман заяви, че отпечатъкът на Иран може да се види върху бомбеното нападение в България, както и върху десетки други заговори през последните месеци по целия свят. В изявление израелският посланик окачестви твърденията на иранския си колега като "ужасяващи, но не и изненадващи, защото идват от същото това правителство, което казва, че нападенията от 11 септември са теория на конспирацията и отрича Холокоста".

Някои анализатори смятат, че Иран се опитва да отмъсти за убийствата на няколко свои учени, участващи в спорната му ядрена програма. Техеран обвинява за тези убийства Израел и Съединените щати.

През последните месеци израелски дипломати в няколко страни станаха мишена на нападения от атентатори, които според еврейската държава са действали по нареждане на Техеран, припомня агенцията. "Дошло е времето светът да сложи край на тази кампания на терор, веднъж и завинаги", заяви израелският постоянен представител в ООН.