Двама души открили стрелба в автобус от градския транспорт в Източен Ерусалим, предаде Франс прес, като се позова на израелските власти. Те убили 60-годишен мъж и ранили четирима човека. Двамата нападатели били ликвидирани.

Агенцията отбелязва, че днешният ден е най-смъртоносният от началото на вълната от атаки на палестинци с хладно оръжие срещу израелци в началото на този месец.

Вижте снимки>>>

Малко по-късно мъж се врязал с лека кола в автобусна спирка в Западен Ерусалим, убивайки един и ранявайки леко друг човек, съобщи БТА. След това той излязъл от автомобила и се нахвърлил с нож на хората в района. Нападателят бил ранен при за момента неизяснени обстоятелства.

По-рано тази сутрин палестинец наръга с нож израелец близо до автобусна спирка в град Раанана, северно от Тел Авив. Подробности за състоянието му не бяха съобщени. Нападателят, 22-годишен палестинец от окупирания Източен Ерусалим, е бил пребит от минувачи и откаран в болница с тежки наранявания.

Също в Раанана, малко по-късно, палестинец наръгал с нож жена, викайки "Аллах е велик!", предаде ДПА.
Пострадалата е в тежко състояние. Нападателят бил ранен и неутрализиран.

Над 20 атаки с хладно оръжие бяха извършени в Израел от 3 октомври, почти всичките от палестинци срещу евреи, отбелязва АФП. Само едно такова нападение бе дело на евреин срещу палестинци.

Само вчера в Ерусалим имаше четири атаки с нож, посочва ДПА.

Шестима израелци и 28 палестинци бяха убити от началото на новата вълна от насилие в началото на този месец. Сред тях са 10 палестински нападатели и осем деца.

Най-сериозният изблик на насилие между израелци и палестинци от години бе разпален отчасти от зачестилите посещения на евреи на Храмовия хълм в Ерусалим - свещено място и за мюсюлманите. Той подхрани опасения от избухване на нова палестинска интифада (въстание) и въпреки че израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас призоваха към спокойствие, няма признаци за уталожване на ситуацията, отбелязва Ройтерс.
Палестински групи са насрочили днес Ден на гнева на Западния бряг на река Йордан, в Източен Ерусалим и ивицата Газа. Лидерите на арабската общност в Израел обявиха търговска стачка.