Парламентът одобри внесеното от депутати предложение да се възложи на правната комисия да преразгледа всички подписани с Израел договори, включително мирният, съобщава йорданската агенция Петра, без да съобщава подробности.

На заседанието на парламента се обсъждаше преди всичко решението на Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

През последните месеци отношенията между Израел и Йордания се обтегнаха.

Голям брой йорданци са от палестински произход.

Палестинците смятат Източен Ерусалим за столица на своята бъдеща независима държава.

Наблюдатели предупредиха, че решението на Тръмп може да разпали напрежението в региона.

Извънредна среща на Египет, Палестина и Йордания

Утре в Кайро ще се състои извънредна тристранна среща на върха за обсъждане на въпроса с Ерусалим, съобщи в сайта си местното издание "Иджипт тудей", цитирано от ТАСС.

В срещата ще участват египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, палестинският президент Махмуд Абас и йорданският крал Абдула.

Според палестински източници, цитирани от информационния сайт "Дуня ал Уатан", Абас вече е заминал за Кайро.

"Ще се обсъдят последствията за региона от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел", заяви говорителят на египетското президентство Басам Ради.

По-рано Сиси е разговарял поотделно по телефона с Абас и Абдула. В разговора с Абас двамата президенти са се съгласили, че е нужно активизиране на международните контакти "за обясняване на възможните отрицателни последици от решението на Тръмп, което е в разрез с международните резолюции", каза Ради.

В разговора с краля на Йордания двамата лидери са обсъдили "начини за подкрепа за законните права на палестинците, на първо място сред които е създаването на независима палестинска държава със столица Ерусалим", заяви говорителят на египетския президент.