Двете страни ще разменят посланици „колкото е възможно по-скоро“, заяви Йълдъръм на пресконференция в Анкара.

Споразумението предвижда изплащането на 20 млн. долара от израелска страна като компенсация за инцидента - на ранените и роднините на загиналите от кораба "Мави Мармара", предадоха световните агенции и БТА.

Съгласно условията на сделката Анкара ще доставя хуманитарна помощ и други стоки до ивицата Газа. Първата пратка с обем от 10 хил. тона ще бъде направена следващия петък, разясни Йълдъръм.

Агенциите отбелязват също, че третото условие на Анкара - официално извинение - по-рано вече е било изпълнено от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

На свой ред Нетаняху заяви в Рим, че морската блокада на Ивицата Газа ще продължи и след сделката за нормализирането на отношенията с Турция, съобщава вестник The Jerusalem Post, цитиран от "Фокус".

Нетаняху увери, че постигнатата сделка ще затвори всяка терористична дейност, идваща от турска територия срещу страната му.

Споразумението за нормализиране на двустранните отношения между двете държави ще бъде подписано във вторник.

Връзките между някогашните близки съюзници Турция и Израел рязко се влошиха през 2010 г., след като израелски командоси убиха 10 турски активисти от кораба "Мави Мармара", опитващ се да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Турция настоя Израел да се извини, да плати обезщетение и да вдигне блокадата от Газа. Израел пък поиска ограничаване на дейността на Хамас в Турция.