Палестинският президент Махмуд Абас потвърди официално, че има споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинците в ивицата Газа. То започна в 19 часа българско време, предаде БТА.

Израел също обяви, че е приел предложението за прекратяване на огъня в Газа
.

Абас благодари на Египет за усилията му "да спре агресията срещу ивицата Газа, кръвопролитието и убийството на деца".

Палестинският президент посочи, че прекратяването на огъня ще действа едновременно с усилията за посрещане на нуждите от храна и медицински продоволствия на населението на Газа и с усилията за възобновяване на всичко, което е било разрушено при израелските удари в този палестински анклав.

Палестинският президент призова международната общност и ООН да предоставят възможно най-бързо гореспоменатите неща, от които се нуждаят жителите на Газа.

След като Абас съобщи новината за влизане в сила на прекратяване на огъня в Газа, населението на град Газа започна да празнува и да стреля във въздуха в израз на радост, предаде Франс прес. От джамиите пък се носеха молитви с благодарност към Бог, че войната е прекратена.

По-рано стана ясно, че минути преди обявяване на примирието са били убити трима палестинци в резултат на израелска въздушна атака срещу Газа. Както беше съобщено в палестински медии, самолет е нанесъл удар срещу група жители на крайбрежния анклав в Рафах на границата с Египет.

Израелският представител съобщи, че Израел ще разхлаби блокадата на Газа, за да позволи доставките на хуманитарни пратки и на строителни материали, допълва Асошиейтед прес.

Първият етап от споразумението за прекратяване на огъня предвижда незабавно отваряне на пропускателните пунктове между Израел и палестинския анклав с цел бързата доставка на хуманитарна помощ и на средствата и материалите за възстановяване на ивицата, допълва Франс прес, като се позовава на египетските посредници на споразумението.

Споразумението предвижда и правото за риболов на палестинците до 6 морски мили вместо до 3 морски мили, както е сега, посочва още агенцията, като се позовава на египетските посредници.

Египетските посредници и израелският висш представител освен това посочиха, че непреки разговори по по-значими въпроси ще започнат в Кайро в срок от един месец, след влизането в сила за прекратяването на огъня.

От началото на войната в ивицата Газа на 8 юли досега в насилието загинаха 2130 палестинци и 68 израелци.