Проектозакон, предвиждащ смъртно наказание за тероризъм, бе одобрен на предварително четене от израелския парламент с малко мнозинство от 52 срещу 49 гласа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нормативният акт бе внесен от партия "Израел бейтену" на министъра на отбраната Авигдор Либерман и получи подкрепата на премиера Бенямин Нетаняху. Предстои той да премине още три четения, преди да бъде приет.

Законът предвижда военните трибунали да могат да налагат с обикновено мнозинство смъртно наказание за престъпления, свързани с тероризъм.

При дебатите преди първото гласуване Либерман заяви, че новият закон ще представлява "възпиращо средство срещу терористите, което със сигурност ще е по-ефикасно от разрушаването на къщи на близките им".

Според Нетаняху, който присъства на гласуването, става въпрос за "въздаване на правосъдие при най-крайните случаи".

Време е да започнем да прилагаме смъртното наказание срещу терористите при най-тежките случаи, заяви израелският премиер през юли миналата година, когато посети близките на три жертви на нападение в еврейско селище на Западния бряг.

Смъртното наказание е предвидено в израелския военен закон на окупирания Западен бряг, но никога не е било налагано, припомня Франс прес.

Законодателството в международно признатите граници на Израел предвижда смъртна присъда за престъпления срещу човечеството и за измяна.

За последен път такова наказание е било приложено срещу нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман, осъден през 1961 г. и обесен година по-късно.