Това е станало на 10 февруари, когато израелските ВВС нанесоха серия удари в отговор на свалянето на израелски F-16 от сирийската противовъздушна отбрана,  съобщава 9-и канал на израелската телевизия, цитиран от БНР.

Тогава Израел засече и свали ирански военен дрон, влязъл във въздушното му пространство от североизток, и предприе наказателна мисия срещу базата, разположена близо до Палмира в Сирия, откъдето според разузнавателните данни е дошъл безпилотният летателен апарат. Един от изтребителите беше свален при завръщането си, а това доведе до атаки, които според Израел са извадили от строя половината системи за противовъздушна отбрана на Сирия.

В момента на въоръжение в израелската армия има девет самолета F-35, като се планира до края на годината те да станат 15, а до 2021 – 33. Общо Израел е купил от САЩ 50 изтребителя F-35.

Израелското военно разузнаване и сателитни технологии са открили най-малко десет ирански военни бази в Сирия в момент, когато заплахата от война между Израел и Иран нараства, писа наскоро британският в. "Таймс".

В базите са разположени десетки хиляди войници от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, който провежда операции в чужбина, а също ракети и транспортни средства за подкрепяне на ливанската шиитска организация Хизбула.

ДИРектно: Самуел Ардити: Битката ще е за Северен Израел >>