"Съединените щати и Израел могат да заявят единодушно, че Иран никога не трябва да има ядрено оръжие, никога, и трябва да спре финансирането, обучаването и въоръжаването на терористи и милиции", каза Тръмп в присъствието на израелския президент Реувен Ривлин, цитиран от АФП и БТА.

В това отношение Тръмп и Владимир Путин са на едно мнение. Преди дни руският президент се противопостави на евентуално увеличаване на броя на страните в ядрения клуб.

Иран поне успя да сближи много страни в Близкия изток с Израел, заяви още Тръмп в резиденцията на израелския си колега, предаде ДПА.

Според него арабските съседи са осъзнали, че заплахата от Иран е нещо, което ги обединява с Израел, предаде Асошиейтед прес.

Ривлин се съгласи и каза: "Всяко предизвикателство открива възможност".

В Саудитска Арабия Тръмп се срещна с лидерите на сунитските държави от Персийския залив, много от които обвиняват Иран, че предизвиква смут в техните страни, отбелязват агенциите.

Тръмп изрази оптимизъм за мирния процес с палестинците и каза, че на хората им е дошло до гуша от кръвопролития, заради което желание за мир в Близкия изток е голямо.

"Молим се за мир и се борим за мир от поне 100 години, и с божията помощ някой ще донесе мир", каза Ривлин.

Същевременно Иран обвини САЩ, че продават оръжие на опасни терористи в Близкия изток и разпространяват "иранофобия", за да насърчават арабските страни да купуват оръжия, предаде Ройтерс, позовавайки се на иранската държавна телевизия.

"Със своите повтарящи се и неоснователни твърдения за Иран, американският президент отново опита да насърчи страните от региона да купуват повече оръжия, разпространявайки иранофобия", заяви Бахрам Касеми, говорител на иранското външно министерство. Изявлението му идва ден след като Доналд Тръмп приключи посещението в основния ирански враг - Саудитска Арабия. Там бяха подписани сделки за оръжие на стойност близо 110 милиарда долара.

Касеми заяви, че Вашингтон "подсилва терористите в региона с враждебните си политики". САЩ "трябва да спрат да продават оръжие на опасни терористи", добави той.

САЩ и съюзниците им "трябва да знаят, че Иран е демократична, стабилна и могъща страна" и че тя подкрепя "мира, добросъседството и създаването на свят, противопоставящ се на насилието и екстремизма", продължи говорителят на иранското външно министерство.