Гръцката патриаршия в Ерусалим продавала земя на евреи

stat
19:43  |  6 януари 2018 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Палестински полицаи се опитват да попречат на демонстриращи палестинци, опитващи се да достигнат до колата на гръцкия патриарх Палестински полицаи се опитват да попречат на демонстриращи палестинци, опитващи се да достигнат до колата на гръцкия патриарх
Сн.: БТА

Палестински християни блъскаха колата на гръцкия православен патриарх на Ерусалим при негово посещение на Западния бряг.
Така те протестираха срещу решението на църквата да продаде земи на еврейски инвеститори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гръцката православна църква е един от най-големите частни собственици на земи в района и през последните години предизвика остри реакции както от израелците, така и от палестинците с опита си да продаде недвижимо имущество на частни инвеститори.

Стотици палестинци препречиха пътя на автоколоната на патриарх Теофил Трети, който отиваше в църква във Витлеем за православна коледна служба.

Протестиращите хвърляха камъни и бутилки вода и блъскаха колата му с юмруци, скандирайки "предател, предател", преди да бъдат отблъснати от палестинските сили на реда. Счупени са прозорците на три коли от конвоя, но не и на тази на патриарха.

Според израелски медии спорните сделки включват имоти в Източен и Западен Ерусалим, както и в пристанищата Кесария и Яфа, а сред потенциалните купувачи има еврейски и израелски инвеститори.

Представители на църквата заявиха, че се налага да се продават земи, за да се изплатят натрупани с години дългове.

Досега църквата отдаваше земите на дългосрочен наем на местни жители. Някои израелски депутати се опитват да спрат сделките, защото се опасяват, че те могат да доведат до покачване на цените на недвижимите имоти.

Палестинците пък са против продажбата на земя на еврейски и израелски купувачи и смятат това за измяна.

Демонстрантите бяха християни от Витлеем, както и от Назарет и други израелски градове.Последно в По света


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.