Израелската армия и Хамас обявиха временното прекратяване на огъня след като в петък в Кайро държавният секретар на САЩ Джон Кери не успя да убеди воюващите страни да се съгласят на по-дълготрайно примирие, предаде БТА.

Първоначабно бе в сила 12-часово примирие, което бе прието и от Хамас. След тов Израел се съгласи на 4 часа удължение, но Хамас го отхвърли.

Накрая израелските власти решиха да удължат хуманитарното примирие в ивицата Газа с още 24 часа, заяви правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

"По искане на ООН кабинетът одобри хуманитарно примирие до утре, неделя, в 24.00 часа (21.00 часа по Гринуич).

Израелската армия обаче уточни, че ще реагира в случай на нападения срещу нейни войници или израелски цивилни.

В събота вечерта Военното крило на групировката Хамас заяви, че е изстреляло две ракети срещу Тел Авив в централната част на Израел и пет ракети срещу град Нашал Оз в Южен Израел.

Военен говорител заяви пред АФП, че са изстреляни минометни снаряди, които не причинили жертви и разрушения.

За момента Израел се въздържа от ответни действия, предаде Фокус, цитирайки Риа Новости.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че все още има различия за терминологията във връзка с евентуално примирие в Газа и призова за седемдневно спиране на огъня другата седмица за мюсюлмански празник идната седмица. Той заяви това по време на пресконференция в Кайро с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и министъра на външните работи на Египет Самех Шукри, които подкрепиха призива на държавния секретар.

Бан каза, че може да се започне с 12-часово спиране бойните действия. Кери отбеляза също, че е постигнат "сериозен напредък" за примирие, но има още работа за вършене.

 Франция събра няколко министри на външните работи, включително тези на САЩ, Турция и Катар в Париж, с цел координация на усилията за постигане на примирие между Израел и Хамас, заяви френски дипломатически източник. На този етап нямаше да има представители на Израел, Хамас или Палестинската автономия.