Българските огнеборци, ръководени от комисар Димитър Димитров - началник направление "Пожарогасене”, незабавно се включиха в погасяването на големия пожар в област Кармел в Израел, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Те са разделени на две групи – от 50 и 40 човека, които работят в малки екипи с израелските си колеги. Освен със специализирана техника, те боравят и с ръчни инструменти за гасене.

Благодарение на съвместните усилия пожарникарите успели да спрат разрастването на огъня в близост до 4 къщи в предградието на Хайфа. В района има силен вятър и задимяване, което усложнява ситуацията.

В посолството ни в Израел се обаждат много български евреи, които изразяват гордостта си, че България отново е първа с помощта си. Всички български пожарникари са живи и здрави, съобщи заместник-министър Цанчев, който  замина в Израел заедно с огнеборците ни.  Те заминаха за Израел по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов след разговор с израелския му колега Бенямин Нетаняху снощи.

Израелският премиер поиска помощ от четири държави за потушаването на горския пожар, който отне живота на поне 40 души. Автобус с 40 надзиратели от намиращия се наблизо затвор се преобърна и попадна в капана на пламъците. Властите евакуираха затвора, както и едно село, университетското градче на Хайфа, кибуц и хотел. Стихията вече изпепели хиляди хектари иглолистни масиви.
Общо над 20 самолета и 106 противопожарни екипа се борят с огнената стихия.

Израелските медии обаче критикуват бедната екипировка на местните противопожарни служби, "достойна за Третия свят", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Страна, разполагаща с шпионски сателити, на които се приписват ужасяващи военни операции по целия свят, която се готви да атакува ядрените инсталации на една регионална сила, която е на върха на технологиите (. . .), при все това за 7 часа изразходва всичките си средства за гасене на пожари, а противопожарните й камиони са от миналия век", пише в редакционна статия в. "Маарив".

Самият Нананяху вече заяви, че правителството му ще закупи самолети, оборудвани за гасене на пожари.