Полетът на Тръмп от Рияд до Тел Авив ще влезе в историята като първия директен полет между Саудитска Арабия и Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>>

Саудитска Арабия не признава Израел и двете страни нямат дипломатически отношения. Между тях няма директни полети и самолетите им заобикалят въздушните им пространства. АП цитира служител на летищните власти, който е казал, че не е чувал някога директен полет от кралството да е кацал в Израел.

На летището в Рияд американският президент беше изпратен от заместник-престолонаследника, принц Мохамед бин Салман, съобщи държавната телевизия на Саудитска Арабия, цитирана от БТА. Двудневната визита на Тръмп  ще се запомни с това, че той протегна ръка на мюсюлманския свят и го призова за партньорство срещу тероризма.

Двете страни подписаха споразумения на стойност над 280 милиарда долара, включително оръжейна сделка за 110 милиарда долара.

На летище "Бен Гурион" в Тел Авив-Израел, американският президент и първата дама на САЩ Мелания Тръмп бяха посрещнати от Нетаняху и съпругата му Сара, както и от израелския президент Реувен Ривлин и членове на израелското правителство.

Днес Тръмп ще посети Стената на плача и църквата "Свето Възкресение" (Храма "Гроб Господен"). В Тел Авив лидерите ще дадат кратки приветствени изявления в рамките на официалната церемония по посрещане, след което Тръмп ще замине с хеликоптер за Ерусалим.

Доналд Тръмп ще се срещне поотделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас в опит да бъдат съживени мирните преговори