Преди две седмици Перес постъпи в интензивното отделение на болница "Тел ха Шомер" край Тел Авив с тежък инсулт.

Лекарите решиха да поставят пациента на командно дишане и в изкуствена кома. Вчера специалистите съобщиха за рязко влошаване на състоянието му, припомнят ТАСС и БТА.

Смъртта на носителя на Нобелова награда за мир за 1994 г. беше потвърдена от личния му лекар и негов зет Рафи Валден, цитиран от Франс прес.

Валден каза, че Перес е починал в съня си в 3 часа тази сутрин (полунощ по Гринуич).

Шимон Перес бе последният жив представител на поколението на бащите основатели на Израел. Той бе сред основните дейци, стоящи зад сключените през 90-те години мирни споразумения от Осло с палестинците.

Почетоха паметта на Перес

Почина "един от най-великите лидери, които Израел е имал", каза Исак Херцог, председател на израелската опозиционна Партия на труда, която няколко пъти е била оглавявана от Шимон Перес.

Съболезнования изразиха и други израелски ръководители. Премиерът Бенямин Нетаняху засвидетелства дълбоката си печал.

Изразявайки съболезнования, Барак Обама изтъкна, че бившият президент никога не е преставал да вярва в мира, посочва Франс прес.

Израел изгуби лидер, който от първия до последния си ден се бореше за сигурността, благоденствието и за неограничени възможности за страната си, отбелязаха Хилъри и Бил Клинтън.

Шимон Перес беше най-вече човек на мира, подчерта канадският премиер Джъстин Трюдо.

Тленните останки на Шимон Перес ще бъдат изложени утре за поклонение в израелския парламент, Кнесета, съобщи ДПА.

По-късно днес израелското външно министерство съобщи, че много световни лидери ще присъстват на погребението на Шимон Перес в петък.

Сред очакваните високопоставени личности са президентът на САЩ Барак Обама, Бил и Хилари Клинтън, папа Франциск, принц Чарлз и канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

Израелският президент Реувен Ривлин съобщи, че ще прекъсне официалното си посещение в Украйна, за да присъства на погребението.