Учените се натъкнали на фрагменти от челюсти със зъби на древен човек в пещерата Мислия в района на планината Кармел в северната част на страната.

Находката била направена от екип, ръководен от Израел Хершковиц, професор в катедрата по антропология и анатомия на университета в Тел Авив.

"Тази находка свидетелства за това, че Хомо сапиенсът е присъствал извън пределите на Африка много по-рано, отколкото се считаше досега. Откритието коренно ще промени представите ни за разпространението на съвременния човек и за историята на неговата еволюция", изтъкна проф. Хершковиц.

Световните агенции цитираха съобщението на пресслужбата на университета в Тел Авив.

"Възрастта на челюстната кост със зъби, открита в пещерата Мислия, възлиза на 177-194 хиляди години. Находката е доказателство за това, че съвременните хора са населявали Източното Средиземноморие 50 хиляди години по-рано, отколкото се считаше досега", се казва в прессъобщението.

Досега антрополозите считаха, че съвременните хора са се появили в Африка преди 160-200 хиляди години, еволюирали са и са започнали да мигрират от този континент преди около 100 хиляди години.

Най-ранните останки на съвременен човек, намерени извън пределите на Африка, също бяха открити в Израел и те датираха отпреди 90-120 хиляди години.