Трима палестинци бяха убити вчера. Палестинци запалиха автомобилни гуми и замеряха с камъни и фишеци военните, които отвърнаха с изстрели, гумени куршуми и сълзотворен газ.

Причината за напрежението е решението на израелските власти да монтират метални детектори около джамията „Ал Акса“.

В знак на протест, местните мюсюлмани отказаха да влязат в джамията и проведоха петъчната молитва по улиците около храма.

Превантивната мярка за сигурност беше наложена, след като миналата седмица там въоръжени палестинци убиха двама израелски полицаи.

През нощта палестинец се промъкна в къща в израелското селище Халамиш на Западния бряг и уби с нож трима израелци.

Мерките за сигурност ще продължат. Полицейските сили са готови, ако е необходимо, за да реагират на какъвто и да е инцидент. Имаме специални патрулни подразделения, под прикритие и гранична полиция в и околните райони, каза говорителят на израелската полиция Мики Розенфелд.

Палестинският президент Махмуд Абас нареди замразяване на всякакви официални контакти с Израел, докато новите мерки за сигурност, въведени от Еврейската държава на Храмовия хълм в Ерусалим, не бъдат анулирани.

"Обявявам, от името на палестинското ръководство, прекратяване на всички контакти с окупационната сила на всички равнища, докато Израел не отмени своите мерки срещу палестинския народ, Ерусалим и особено джамията Ал Акса, и запази историческо статукво и юридическия статут на джамията Ал Акса", заяви пред медиите Абас,