Палестинският президент Махмуд Абас постигна споразумение за единство с ислямистката групировка "Хамас", съобщиха израелски медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Говорител на премиера Бенямин Нетаняху отказа да коментира тези съобщения. Според израелските медии, решението е било взето след 6-часово заседание на сектора за сигурност в правителството.

Било решено още Израел да наложи икономически санкции върху Палестинската автономия, която упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

"Хамас", включен от САЩ в списъка на терористичните организации, обяви споразумението за единство с Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Махмуд Абас в сряда.

"Хамас" завзе Ивицата Газа от силите, лоялни на Абас, през 2007 година.

Споразумението предвижда създаването на единно правителство на палестинските територии до пет седмици и всеобщи избори шест месеца по-късно.

Като първа реакция на споразумението между "Хамас" и ООП Израел отмени насрочената за сряда среща с палестинските преговарящи за мир, на която трябваше да се търси начин за продължаване на срока на преговорите, провеждани под егидата на САЩ, извън посочения краен срок - 29 април - за постигане на мирно споразумение.

Израелски лидери заявиха, че Абас не може да бъде мирен партньор на Израел, ако се сближи с "Хамас".

Европейският съюз: Приоритет са мирните преговори с Израел

Европейският съюз приветства споразумението за помирение между палестинците, но изтъкна, че е приоритет да бъдат продължени мирните преговори между палестинци и израелци, предаде Франс прес.

"Приоритетът на ЕС е тези преговори да продължат и след 29 април" - датата, която е посочена като краен срок на този диалог, който в момента е в задънена улица, заяви говорител на дипломатическата служба на ЕС.