Израелски полицаи убиха днес палестинец, заподозрян, че няколко часа по-рано е стрелял по еврейски крайнодесен активист, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Палестинецът, който е главен заподозрян за нападението, станало в сряда вечерта срещу Йехуда Глик, бе убит в дома му в ерусалимския кв. "Абу Тор" при престрелка със спецчастите на полицията”, каза представителят на полицията Мики Розенфелд пред АФП, съобщи "Фокус".

След стрелбата Площада на джамиите, наричан от евреите "Храмовия хълм", в стария Ерусалим бе затворен за посетители и за мюсюлмани до ново нареждане.
Властите изцяло блокираха достъпа до джамията "Ал Акса", което не се е случвало от времето на т.нар. Шестдневна война от 1967 г.

50-годишният Йехуда Глик от години водеше кампания да бъде разрешено на евреи да се молят на Храмовия хълм, където има светини и на юдаизма, и на исляма.

Часове след затварянето на площада в Ерусалим възникнаха безредици.

Израелският премиер Банямин Нетаняху нареди по-късно в Ерусалим да се разположат "значителни полицейски подкрепления", за да поддържа реда в града, както в района на светите места, съобщи Франс прес.

Палестинският президент Махмуд Абас окачестви като "обявяване на война" на палестинците и мюсюлманите затварянето на площада и израелските действия в Източен Ерусалим.

"Продължаващите нарушения и опасното нагнетяване на напрежението от израелска страна са равносилни на обявяване на война на палестинския народ на тези свещени места, а също на арабското и мюсюлманското население", заявил Абас според говорителя му Набил Абу Рудейна, цитиран от Франс прес.

Президентът призовал за незабавни действия на международната общност за прекратяване на израелския произвол.

Той коментира, че израелското правителство е отговорно за опасното изостряне на напрежението, достигнало връхната си точка със затварянето на площада.

"Това решение е опасен акт и фрапираща провокация, източник на напрежение и нестабилност", казал Абас според говорителя.

По-рано днес шведското правителство призна съществуването на държавата Палестина.

Палестинският лидер Махмуд Абас пък свърза това признание със сегашното
напрежение в Ерусалим.

"Това решение е отговор на мерките, вземани от Израел в Ерусалим", каза той и приветства решението на Швеция като "смело и историческо".

Израел нарече "злополучно" решението на Швеция - според еврейската държава то само ще вдъхне сили на екстремистите, предаде Франс прес.

"Това е злополучно решение, което усилва екстремистките елементи и политиката на отказа, водена от палестинците", заяви в комюнике външният министър на Израел Авигдор Либерман.

Най-малко 112 страни са признали досега държавата Палестина, напомня АФП. По данни на палестинската автономна власт обаче 134 страни са я признали. Сред тях са 7 членки на ЕС, преди да влязат в организацията - Чехия, Унгария, Полша, България, Румъния, Малта и Кипър.