Това според него отслабва изгледите за т. нар. решение с две държави на конфликта, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Бившият български външен министър говори вчера пред Съвета за сигурност на ООН. Той отбеляза, че незаконното строителство на селища от Израел и липсата на контрол от палестинската власт над Газа остават най-големите пречки по пътя към мира.

Преди близо два месеца международните преговарящи бяха дали конкретни препоръки за връщане към мирния диалог.

Николай Младенов призова за "радикално преразглеждане на подхода към проблемите на Газа". Той посочи, че територията "остава в ръцете на екстремисти и зависи от външна подкрепа и хуманитарни помощи".

Той призова също така Израел да престане да игнорира препоръките на близкоизточния квартет - САЩ, Русия, ЕС и ООН, които целят подновяване на преговорите с палестинците.

В публикувания на 1 юли доклад на квартета се препоръчва прекратяване на заселническата дейност на Израел на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим, връщане на Газа под контрола на палестинската национална администрация, а също така борба с насилието и тероризма.

Младенов, цитиран от ТАСС, изнесе данни, че само след 1 юли Израел е представил планове за изграждане на над 1000 нови жилища в окупирания Източен Ерусалим, както и на 700 жилища на Западния бряг. Според него "никакви правни трикове" на израелските власти не променят факта, че заселническата дейност противоречи на международното право.

Специалният координатор отбеляза, че в резултат на неконструктивните действия на двете страни все повече намаляват привържениците на решение с две държави както в Израел, така и в Палестина.