Находката хвърля светлина върху важно събитие в ранната човешка история, когато представители на нашия вид са мигрирали извън Африка, за да населят останалите части на света, и са се срещнали с близките родственици на човека, неандерталците.
Това предадоха световните информационни агенции и БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Характеристики на черепа свидетелстват за близка връзка между притежателя му и първите хора от вида Хомо сапиенс, които по-късно са заселили Европа, съобщават изследователите.

Вижте снимки >>

Специалистите допълват, че находката представлява първото доказателство, че представители на вида Хомо сапиенс са обитавали този район по едно и също време с неандерталците, най-близкия изчезнал вид родственици на човека.

Израел Хершковиц, ръководител на изследователския екип от университета на Тел Авив, определя находката като "важна част от пъзела в историята на човешката еволюция".

Предишни генетични данни са показали, че представителите на човешкия вид и неандерталците са се кръстосали помежду си приблизително по същото време, от което датира намереният в Израел череп. За това свидетелства наличието на малко количество неандерталска ДНК при всички хора от евразийски произход.

"Това е първото пряко фосилно доказателство, че съвременните хора и неандерталците са съжителствали по едно и също време в района", казва друг изследовател от екипа, Брус Латимър от университета "Кейс Уестърн Ризърв" в Кливланд, Охайо.

"Находката е свидетелство, че кръстосването между двете популации вероятно се е случило именно в този район, допълва Хершковиц.

Авторите на настоящото проучване допускат, че черепните останки са на жена, но не могат да го потвърдят със сигурност.