Взривът бе последван от пожар на същото място. Експлозията вероятно е причинена от израелски въздушен удар, съобщи близката до Хизбула телевизия Ал Манар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Силният гърмеж е чут и в самата столица, казаха очевидци, цитирани от АФП. Международното летище е на 25 километра югоизточно от града.

По първоначални сведения са взривени складове и резервоари за гориво, но няма човешки жертви. Телевизия "Ал Джазира" допуска също, че може да е избухнал тръбопровод за гориво.

Иранската телевизия Ал Алям, цитирана от ТАСС, съобщи, че израелски самолети са атакували военна база край сирийската столица. В резултат на нападението е избухнал силен пожар.

Ненаименувани разузнавателни източници, цитирани от Ройтерс, допускат, че са ударени складове за оръжие, което Иран редовно доставя на "Хизбула", шиитското движение, което е най-силният му съюзник в региона.

За не по-малко от 5 удара съобщава електронното издание на "Джерузалем пост". Но израелският вестник засега също цитира само Ройтерс и СЦНПЧ.

Сега, както и в други подобни случаи, Тел Авив нито потвърждава, нито опровергава, че ударите са дело на израелската авиация.

Обаче министърът на разузнаването Израел Кац, цитиран от в. "Аарец", е казал тази сутрин по радиото, че нападението в Сирия "е напълно съвместимо с нашата политика да предотвратяваме трансфера на оръжие за "Хизбула".

Министърът, който е на посещение в САЩ, не пожела да посочи повече подробности, но припомни изявлението на израелския премиер, че "всеки път, когато получим разузнавателна информация за планирано изпращане на модерни оръжия на Хизбула, ние ще действаме".

Израелските самолети не са навлизали в сирийското въздушно пространство и са изстреляли ракетите си от небето над южната част от окупираните Голански възвишения, уточни телевизия "Ал Маядин".