На извънредна среща, единодушно, 15-те от Съвета за сигурност призовават в декларация Израел и палестинското движение Хамас да въведат незабавно и безусловно прекратяване на огъня по време на мюсюлманския празник Рамазан байрам, както и след неговото приключване.
Рамазан байрам започва днес.

В декларацията 15-те призовават и да се спазва напълно международното хуманитарно право, по-специално във връзка със защитата на цивилните, както и да се положат усилия за трайно прекратяване на огъня, което да бъде напълно спазвано и което да се основава на египетската посредническа инициатива.

В декларацията Съветът за сигурност подчертава необходимостта да се предостави незабавно хуманитарна помощ за палестинското население в ивицата Газа, както и да се увеличат постъпленията за Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Съветът за сигурност припомня и че гражданските обекти и обектите на хуманитарни служби, сред които и тези на ООН в ивицата Газа трябва да бъдат защитавани и призовава всички страни в конфликта да действат съгласно този принцип.

Последната част от декларацията е във връзка с бомбардировката отпреди три дни по училище на ООН в Газа. В това нападение загинаха петнайсет палестинци.

Палестинската автономна власт е разочарована от приетата декларация на СС на ООН за ситуацията в ивицата Газа и смята, че Съветът умишлено протака нещата, вместо да гласува резолюция, осъждаща действията на Израел.

"Работа на Съвета за сигурност е да поддържа международния мир и сигурността. Съветът трябваше отдавна вече да приеме резолюция, осъждаща тази агресия, и да призове за незабавното й спиране", каза пред журналисти палестинският посланик в световната организация Рияд Мансур, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Палестинците ще продължат според него да настояват пред Съвета "да изпълни своите задължения", добави той.

"Искаме да видим фундаментални промени в живота на хората от ивицата Газа, да се разреши свободно движение и доставка на стоки в Газа и оттам навън. Всички тези елементи не са отразени в декларацията и сме разочаровани", поясни палестинският представител.

Нарушено примирие

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняхуобяви, че израелската операция в ивицата Газа ще продължи.

"Те нарушиха собственото си примирие. При тези обстоятелства Израел ще направи необходимото, за да защити народа си", каза той пред Си Ен Ен.

През нощта срещу неделя Израел продължи с още 12 часа обявената в 9 ч. в събота хуманитарна "пауза" в съответствие с молба на ООН. Хамас обаче отхвърли предложението и през нощта и на сутринта в неделя ракетният обстрел срещу Израел продължи.

По данни на израелската армия същия ден от ивицата Газа са били изстреляни 30 ракети, две от които били прехванати от израелската ПВО система "Железен купол".

На 26 юли сутринта в ивицата Газа влезе в сила 12-часово примирие между Израел и Хамас. Израел го удължи с 4 часа, а след това с още 24 часа. Хамас отхвърли удължаването.