Израел обяви, че е извършил въздушни удари по елементи на противовъздушната отбрана (ПВО) и ирански обекти в Сирия в събота, след като негов Ф-16 се разби в Северен Израел, като според Дамаск самолетът е бил поразен, съобщи Ройтерс.

След инцидента, който рязко изостри ситуацията в региона, израелските военни предупредиха Сирия и Иран, че си играят с огъня и са готови на всякакви сценарии, макар че не се стремят към ескалация на напрежението.

Израелският Ф-16 се разбил по време на мисия срещу ирански обекти за дронове в Сирия, създадени от ирански и проирански сили в рамките на военната им подкрепа за режима на президента Башар Асад.

Атаки след нахлуване на ирански дрон

Бойни самолети били пратени в Сирия след свалянето на ирански дрон на израелска територия по-рано в събота. Израел съобщи, че изтребителите попаднали под обстрел в Сирия, но все още не е ясно дали заради това се е разбил Ф-16.

Двамата пилоти катапултирали и се приземили с парашути преди падането на изтребителя в Северен Израел. Смята се, че за първи път Израел губи боен самолет в рамките на 7-годишния конфликт в Сирия.

Израелските военни заявиха, че са атакували в Сирия 12 мишени, включително три батареи за ПВО и четири ирански обекта. „По време на атаката бяха изстреляни зенитни ракети към Израел и те активираха сирени, които можеха да бъдат чути в Северен Израел, се посочва в съобщението.

Дамаск отговорил на две атаки

Сирийските държавни медии съобщиха за две отделни атаки. При първата сирийската ПВО открила огън в отговор на израелска „агресия“ срещу военна база, при която бил поразен поне един самолет.

По-късно противовъздушната отбрана отговорила на ново израелско нападение, като осуетила атака срещу военни позиции в Южна Сирия.

Ирански и подкрепяни от Иран шиитски сили, включително ливанската „Хизбула“, разположиха свои бойци и обекти край Голанските възвишения при битките с бунтовници срещу режима в Дамаск, което предизвика тревога в еврейската държава заради присъствието им в близост до границата, посочва Ройтерс.

Техеран вини Израел в лъжи

Иранската държавна телевизия нарече "нелепи" твърденията за сваляне на ирански дрон, като посочи, че Техеран има само съветници в Сирия.

"Иран смята, че Сирия има правото на легитимна самоотбрана. За да прикрият престъпленията си в региона, израелски представители прибягват до лъжи за други страни", заяви говорителят на външното министерство Бахрам Госеми пред АФП.

Израел обяви, че негов щурмови хеликоптер е свалил ирански дрон около 4:30 часа сутринта в събота, след като навлязъл в страната от Сирия. След което последвали въздушни удари по ирански обекти.

Военен говорител каза, че „значителен“ брой израелски самолети станали обект на „масиран зенитен огън“, но само един бил засегнат.

Един от двамата пилоти пострадал при катапултирането Самолетът Ф-16 паднал в поле край село Хардуф в Северен Израел показаха тв кадри. Единият от пилотите пострадал при катапултирането, съобщиха военните.

Бившият шеф на израелските ВВС Давид Иври заяви, че според него за първи път Ф-16 е може би свален, откакто Израел започва да използва тези самолети през 80-те години на XX в. Военен говорител каза, че все още не се знае дали пилотите са катапултирала заради сирийския огън, както и на какъв етап от мисията са го направили.

„Но е много обезпокояващо за нас, ако самолетът е бил свален“, добавил той.

Полетите към основното израелско летище край Тел Авив бяха спрени за около 15 минути, а излитанията за около 20 минути, след като в Северен Израел завиха сирените за въздушна опасност. Но след това „Бен Гурион“ продължи нормалната си работа.

Заради ситуацията по границата израелският премиер Бенямин Нетаняхусвика консултативен съвет по сигурността.

Москва призова за сдържаност

Във връзка с информацията за нанесени днес от израелската авиация ракетни удари по цели на територията на Сирия, включително намиращи се на границата на зоната за деескалация в югозападната част на страната, министерството на външните работи на Русия призова всички въвлечени страни към сдържаност и недопускане на засилване на напрежението в региона, предаде ТАСС.

"Смятаме за необходимо безусловно да се зачита суверенитетът и териториалната цялост на Сирия, на другите страни от региона", се казва в съобщението на министерството..
Москва също така смята за недопустимо създаването на заплахи за руските военни, намиращи се в Сирия "по покана на законното й правителство и за оказване на съдействие в борбата с терористи", заявиха от руското външно министерство.