Преди дни израелският президент Шимон Перес обяви, че атака срещу Иран от страна на Израел или друга държава става все по-вероятно.

Очаква се днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да излезе с най-подробния досега доклад за иранската ядрена програма, в който да бъдат представени доказателства за това, че програмата е с военни измерения.

„Ако Америка иска да се конфронтира с иранския народ, със сигурност ще съжалява заради нашия отговор”, каза още Ахмадинеджад, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Той предупреди, че Иран няма да приеме никакви обвинения за ядрената си програма. „Историята е доказала, че всеки, който действа срещу иранския народ, съжалява за това", добави иранският президент.

"Иран ще убива десетки американски военни за всеки загинал ирански командир, ако тайните нападения, предложени миналия месец във Вашингтон, се извършат", предупреди междувременно високопоставен военачалник на Техеран. "Ако убиете един от нас, ще избием десетки от вашите", предаде агенция Фарс, позовавайки се на генерал Амир Али Хаджизадех – командващият въздушното подразделение на елитната Революционна гвардия. В изявлението си, отправено пряко към американската армия, той наблегна, че САЩ "не трябва да забравят, че военните им все още присъстват и пътуват из Афганистан, Ирак и страните от региона", допълва АФП, на която се позова БГНЕС.

Иранският министър на отбраната Ахмад Вахиди също предупреди, че Техеран е готов да отвърне на военен удар срещу негови ядрени обекти. "Ние сме напълно подготвени за твърд отговор на подобни глупави мерки от страна на нашите врагове", закани се той.

Министърът на външните работи на Иран Али Акбар Салехи пък заяви, че Западът няма доказателства, че страната му разработва ядрени оръжия. "Няма сериозно доказателство, че Иран ще създаде ядрена бойна глава", каза той и добави, че Западът и САЩ оказват натиск върху Иран, без сериозни аргументи.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак обаче отхвърли спекулациите, че страната му възнамерява да атакува ирански ядрени обекти и каза, че не е взето решение за военна операция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Войната не е пикник. Ние искаме пикник. Не искаме война. Израел още не е решил да започне каквато и да е операция", каза още той, но уточни, че страната му трябва да се подготви за "неудобни ситуации" и да носи отговорността за своята сигурност.

"На Иран трябва да бъдат наложени много сурови, парализиращи международни санкции", коментира междувременно израелският министър на външните работи Авигдор Либерман в изказване, публикувано от в. "Маарив". Според него тези санкции трябва да засягат иранската централна банка и износа на петрол от страната.
"Ако САЩ не предприемат стъпки в посока на строги санкции срещу Иран, това ще означава, че американците и Западът приемат ядрен Иран", допълни министърът.

"Що се отнадя до войнствените изявления, че Израел или който и да е друг е готов да използва сила срещу Иран или която и да е друга страна в Близкия Изток, това е крайно опасна риторика", заяви в същото време президентът на Русия Дмитрий Медведев.
Още вчера руският външен министър Сергей Лавров определи евентуална военна атака като голяма грешка.