Той запали Вечния огън в Залата на паметта, а след това заедно със съпругата си Мелания положи венец от червени и бели цветя върху каменна плоча, под която е заровена пепелта на някои от жертвите на нацистките лагери на смъртта, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Тръмп бе придружаван също от дъщеря си Иванка и съпруга й Джаред Къшнър и от израелския премиер Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара.

"Наш вечен дълг е да помним и да оплакваме всеки живот, който е бил отнет така жестоко. Ако не мълчим пред лицето на злото, тогава в крайна сметка мирът и справедливостта ще възтържествуват. Думите не могат да опишат "бездънното зло", което е довело до убийството на 6 милиона евреи от нацистите през Втората световна война", заяви Тръмп.

Той определи този период като "най-мрачния час на историята" и заяви, че Холокостът е най-дивашкото престъпление срещу Господ и чедата му.

В книгата на мемориала той написа следното, използвайки само главни букви:

"За мен е голяма чест да съм тук с всички свои приятели - толкова е впечатляващо и никога няма да го забравя!"

И Тръмп, и съпругата му Мелания се подписаха.

Директорът на комплекса Яд Вашем Авнер Шалев връчи на президента точно копие на личния дневник на Естер Голдщайн, която е била депортирана от Берлин през 1942 г. и убита от нацистите в Рига на 16-годишна възраст.

Нетаняху пък заяви, че целият свят трябва да реагира непоколебимо на атентата в Манчестър. Съгласявайки се с коментара на Тръмп, че нападателите са "неудачници", премиерът каза:

"Наша работа е да гарантираме, че ще продължават да губят. Избиването на невинни трябва да бъде безусловно осъждано и непоколебимо конфронтирано, където и да се случи".

Почти всички чуждестранни лидери обикновено посещават комплекса "Яд Вашем" в Ерусалим, когато са на официална визита в Израел. Повечето посещения обичайно продължават около час и половина и включват обиколка на музея. Тези на предишните американски президенти бяха по-дълги и по-емоционални. Посещението на екипа на Тръмп обаче продължи само 30 минути, а като причина бе посочен натовареният график на 27-часовата му визита в Израел, отбелязва АП.

"Яд Вашем" побърза да омаловажи всякаква възможна полемика около продължителността на посещението на Тръмп, заявявайки, че официалните визити "не са стандартизирани с протокол" и всяка от тях "е единствена по рода си и строго индивидуална" в зависимост от госта. Макар да оценява, че американският президент е намерил време за посещението, музеят изразява надежда при следваща визита той да може и да го обиколи.

Тръмп беше критикуван, че е използвал в предизборната си кампания стереотипи за евреите и че не е реагирал на антисемитизма в Америка. Неговото правителство е известно с това, че не спомена нищо за убийства на евреи в декларация по случай годишнината от Холокоста през януари, а говорителят му сравни Адолф Хитлер със сирийския президент Башар Асад, което също предизвика отрицателни реакции, отбелязва АП.

Преди това Тръмп бе на посещение във Витлеем на Западния бряг, където се срещна с палестинския президент Махмуд Абас и настоя за напредък по буксуващия мирен процес.

Днес пък, след като приключи визатата си в Израел, американският президент отпътува за Рим, където е следващата спирка от първата му обиколка в чужбина. Президентът се качи на самолета "Air force one" и отпътува за Европа, където има планирана среща с папа Франциск във Ватикана утре, а после трябва да присъства на форум на НАТО в Брюксел.
Обиколката му завършва с участие в среща на Г-7 в Сицилия в петък и събота.