"Хамас" им каза да не изпълняват полети там, предаде "Ройтерс", цитирано от БНР и БТА.

От началото на израелската военна кампания срещу палестинските екстремисти в ивицата Газа във вторник летището в Тел Авив продължава да работи нормално и международните авиокомпании изпълняват полетите си до него въпреки ежедневното изстрелване на палестински ракети, които или се прехващат от израелската противовъздушна система "Железен купол", или падат на места, където не вземат жертви.

"Поради атаките на Израел срещу жителите на ивицата Газа въоръженото крило на движение "Хамас" реши да отвърне на израелската агресия и ви предупреждаваме да не изпълнявате полети до летище "Бен Гурион", което ще стане една от мишените ни, защото на него се намира и военна база", се казва в изявлението.

Групировката по-рано заяви, че вече е изстреляла най-малко една ракета по летището вчера, но няма информация такива да са падали в района на летището, което е добре защитено от противоракетни системи.

Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че всички полети на британската авиокомпания до Тел Авив се изпълняват по разписание. Германската авиокомпания "Еър Берлин", която има ежедневни полети до Тел Авив от Берлин и няколко полета седмично от Мюнхен заяви, че полетите й от и до Тел Авив протичат нормално. Германската авиокомпания "Луфтханза" се казва, че тя продължава да изпълнява полетите си до Тел Авив.

От вторник около 660 снаряда и ракети бяха изстреляни към Израел от ивицата Газа. 140 от тях бяха прехванати от противовъздушната система "Железен купол". В Израел няма загинали при този обстрел, но десетина души са ранени.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще отхвърли всякаква международна намеса за договаряне на примирие.

В петдневната кампания на Израел срещу ивицата Газа има близо 120 жертви.