По-рано бе съобщено за трима убити при израелски въздушен удар в град Газа през нощта с цел ликвидирането на Деиф, известен още под името Абу Халед. Сред тях са жени и 2-годишно момиченце, според медии съпругата и дъщеричката на лидера на военното крило на Хамас, предаде БТА.

Командващият "Бригади Изедин ал Касам" е на челно място в израелския списък с мишени заради организирането на антиизраелския нападения.

"Мохамед Деиф заслужава смърт като (убития от Съединените щати основател на терористичната мрежа Ал Каида Осама) бин Ладен, той е легитимна цел и когато се отвори възможност за това, тя трябва да бъде използвана, за да бъде той ликвидиран", заяви лаконично израелският министър на вътрешните работи Гидеон Саар, цитиран от Франс прес.

Саар допълни, че не знае дали Деиф е загинал при израелския въздушен удар в Газа.

Израел и палестинците с взаимни обвинения за провала на примирието


Временното прекратяване на огъня между израелците и палестинците е мъртво и Израел носи отговорност за това, заяви палестинският преговарящ Азам ал Ахмед в Кайро.

Прекратяването на огъня изтече в 21 ч. във вторник по Гринуич, без двете страни да поемат ангажименти за удължаването му, но още преди изтичането ракети от Газа бяха изстреляни към Израел, а Израел отвърна с въздушни удари по град Газа, отнели живота на 3 души и ранили 75 души. Примирието беше сключено на 14 август.

Азам ал Ахмед, който ръководеше палестинската делегация на преговорите с Израел в Кайро за намиране на трайно решение на кризата в ивицата Газа, заяви, че разговорите за прекратяване на огъня са се провалили и делегатите напускат египетската столица.

"Израел попречи на контактите, които щяха да донесат мир. Имаше израелско решение да бъдат провалени разговорите в Кайро", заяви Ал Ахмед, цитиран от Ройтерс.

Израел изтегли делегатите си от Египет заради подновения палестински обстрел. По повод обвиненията на палестинския представител говорителят на израелския премиер Бенямин Нетаняху - Марк Регев, заяви, че ракетният обстрел от Газа е направил невъзможно продължаването на разговорите в Кайро.

"Процесът в Кайро се основаваше на тотално и пълно прекратяване на военните действия, така че когато ракетите бяха изстреляни от Газа, не само имаше ясно нарушаване на примирието, но и беше разрушено предварителното условие, на което се основаваха разговорите", посочи Регев.

Същевременно високопоставеният лидер на Хамас Езат ар Ришк обвини Израел, че е отговорен за подновяване на насилието в Газа и предупреди израелската държава, че няма да е в безопасност, докато палестинците не са в безопасност.