Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че израелската операцията в Ивицата Газа ще продължи, предаде БТА.

"Те нарушиха собственото им примирие. При тези обстоятелства Израел ще направи необходимото, за да защити народа си", каза той пред Си Ен Ен.

Нетаняху коментира, че израелските сили ще продължат операцията, насочена към унищожаване на трансграничната мрежа от тунели на Хамас и към унищожение на ракетния арсенал на движението.

"Не говоря за определена военна операция. Израел прави това, което всяка друга държава би направила, и което САЩ биха направили, ако дадена част от страната ви е под ракетен обстрел и имате между 60 и 90 секунди, за да стигнете до бомбоубежището", каза израелският премиер.

"Бих казал, че със сигурност искаме да спрем да изстрелваме ракети. Искаме да разрушим тунела, терористичната мрежа от тунели, която открихме. Не зная дали ще имаме 100% успех. Нашите войници се занимават с това в момента", каза още Нетаняху.

Днешното съобщение на Хамас за готовност за нова 24-часова хуманитарна пауза в боевете дойде вече след като Израел обяви, че прекратява примирието. През нощта срещу неделя Израел продължи с още 12 часа обявената в 9 ч в събота хуманитарна "пауза" в съответствие с молбата на ООН. Хамас обаче отхвърли предложението и през нощта и тази сутрин ракетният обстрел срещу Израел продължи. По данни на израелската армия само днес от Ивицата Газа са били изстреляни 30 ракети, две от които били прехванати от израелската ПВО система "Железен купол".