Негов наследник е новоизбраният Реувен Ривлин - досегашен депутат от дясната партия Ликуд, предаде БТА.

"Не си представях, че през последните дни на мандата си отново ще бъда призован да изпълнявам дълга си, успокоявайки опечалени семейства",
каза 90-годишният Перес в реч на церемонията.

Той обвини ислямисткото движение Хамас за разпалване на сегашната война в Газа, но подчерта, че "Израел не е враг на жителите на Газа".

Новият президент, избран неотдавна, подхвана същата тема. "Ние не се бием срещу палестинския народ, ние не воюваме с исляма. Ние се борим срещу тероризма", каза той.

АП обаче подчерта, че за разлика от Перес Ривлин е противник на създаването на палестинска държава.

Израелският политически ветеран Перес, чиято кариера датира от 40-те години на миналия век, даде да се разбере, че няма намерения да скъсва с политиката, но малцина очакват той отново да заеме някаква публична длъжност.

74-годишният Ривлин, основна фигура в партията на премиера Бенямин Нетаняху, заяви, че възнамерява да да насочи президентските приоритети към вътрешните проблеми на страната, като нарастващата скъпотия и осигуряването на достъпни жилища.

Макар да е смятан за правозащитник, той твърдо подкрепя създаването на еврейски селища на окупирания Западен бряг - една от основните конфликтни точки в преговорите за мирно уреждане на Близкоизточния конфликт.