50-годишната Ганка Христова е медицинска сестра. Работила е повече от 10 години в Израел, където е гледала възрастни хора със здравословни проблеми.

Преди три години се налага да й направят неотложна операция на дебелото черво. Заради влошеното си състояние Ганка остава в болница "Beilinson" по-дълго от предвиденото, а когато състоянието й се стабилизирало и дошло време да се прибере в България, разбрала, че паспортът й е изтекъл.

Въпреки невалидния документ, българката успява да напусне Израел с приятел, който гарантира за нея със собствените си документи. Това обаче не се оказал единственият проблем на летището.

Няколко пъти ме връщаха, пищи цялата система. Както обичайно свалят се обувки, метали. Системата обаче продължаваше да пищи. Час преди полета ме пуснаха и ми съобщиха, че нямам право да влизам в страната 5 години”, разказва Ганка Христова, цитирана от Нова телевизия.

В този момент тя не подозира, че в корема й има 15-сантиметрова пинсета, забравена след операцията. Тя не разбира откъде идва проблемът в продължение на няколко месеца.

"Сутрин пиех едно успокояващо, вечер - друго. Усещането ми беше за тежест", допълва медицинската сестра.

След безброй прегледи жената разбира за забравената пинсета и се обръща към болницата в Израел. От там й казват, че нищо не могат да направят, освен ако не отиде в болницата за експертиза. Да се върне в израелската болница обаче Ганка не може заради забраната, която е получила на летището за изтеклия си паспорт и заради нарушаването на закона.

На снимките, направени в болница у нас, ясно се вижда пинсетата. Така вече две години българката живее с металния инструмент в корема си.

"Искам всеки да си плати за грешките. Искам справедливост", допълва Христова.

Ганка Христова е здравно осигурена. У нас операции за премахването на последствията от лекарски грешки като тази се поемат от Здравната каса, но не и страничните разходи като престой и консумативи. От голямо значение е и какво е забравено в корема й и ще има ли странични ефекти.

Христова не може да си позволи да плаща. Българската болница е изчислила колко струва да направят операция и да й извадят пинсетата извън здравната каса. 10 000 лева, които Ганка очаква да платят от израелската болница.

"Финансово не съм стабилна, защото не работя. Затова искам да ми платят", каза още Ганка Христова. 

Според посолството на Израел всеки, който иска статутът му за влизане в страната да бъде преразгледан, може да подаде молба с необходимите основания и аргументи в посолството.

По думите на Христова обаче, тя е подала такова искане и е получила отказ от израелското посолство. Така, докато не изтекат следващите две години, докато има черен печат или докато не й разрешат да влезе за фиксиран период, българката ще събира пари за операцията у нас и ще се надява забравената пинсета да не доведе до нови усложнения.