Събития по случай 50-ата годишнина от "повторното обединяване" на града след Шестдневната война през юни 1967 г., са планирани за цялата седмица,

Синьо-бели израелски знамена са издигнати из целия град, в който бе подготвена и церемония в памет на загиналите за града.

Говорител на израелската полиция заяви, че хиляди служители на силите за сигурност ще патрулират Ерусалим по време на посещението на президента на САЩ, което съвпада с честванията. Доналд Тръмп ще прекара нощта в хотел "Крал Давид" в близост до Стария град и ще замине за Рим във вторник.

Израелските лидери се надяват Тръмп да обяви намерението си да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим, докато се намира в Израел на юбилейното честване. През последните месеци обаче той се отмята от обещанието, поето по време на предизборната си кампания.

Израел отне Източен Ерусалим от Йордания по време на Шестдневната война, заедно с други територии и отдавна смята целия град за своя столица. Градът обаче не е международно признат за такава, защото Палестинската автономия иска да направи Източен Ерусалим столица на бъдещата си държава.

Ако Тръмп премести посолството на САЩ в Ерусалим, ще отправи ясен сигнал, че предпочита едната страна пред другата. За да избегнат това впечатление, много страни разположили посолствата си в Тел Авив.

Израел прави отстъпки

Израелското правителство одобри мерки за укрепване на доверието преди посещението на американския президент Доналд Тръмп. Те включват разрешение за строителни дейности на палестинците на част от Западния бряг

Това заяви израелски служител, цитиран от Асошиейтед прес.

Пакетът включва разрешителни за строителни дейности на палестинците в район на Западния бряг под контрола на Израел, каза източникът, пожелал анонимност.

Според израелски медии пакетът включва икономически отстъпки и отваряне на граничния пункт между Западния бряг и Йордания по 24 часа на ден.