Най-малко четирима палестинци бяха застреляни и 150 ранени от израелски войници в петък в Израел и палестинските територии по време на протести срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае град Ерусалим за израелска столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хиляди палестинци се събраха в ивицата Газа, за да замерват с камъни израелски войници отвъд укрепената ограда. Лекари съобщават, че са загинали двама протестиращи, единият от които се е намирал в инвалидна количка.

Двама протестиращи бяха убити и най-малко 10 ранени при сблъсъци на окупирания Западен бряг и в съседния Източен Ерусалим.

Израелски военни полицаи съобщават, че един от убитите е бил застрелян, след като намушкал един от тях. Палестинецът е държал нож и е носел нещо, приличащо на колан с експлозиви.

Според палестински лекар, помагал при евакуацията му за лечение, коланът е бил фалшив.

Четирима други палестинци загинаха в ивицата Газа след 6 декември, когато Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел.

Днес в Газа бяха убити Ясер Сокар, на 32 години и Ибрахим Абу Турая, 29-годишен, без крака. Те участваха в протестите край бариерата от метал и бетон, разделяща палестинския анклав от Израел заедно със стотици други.

По данни на израелските въоръжени сили, в протестите са участвали около 3500 палестинци.

Войниците са използвали средства за борба с безредици и са стреляли по най-агресивните протестиращи.