Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, след като беше приет в Париж от френския президент Еманюел Макрон. Той го призова като жест на добра воля и проява на кураж да замрази строежа на еврейски селища в палестинските територии.

Нетаняху обаче заяви:

"Париж е столицата на Франция. Ерусалим е столицата на Израел. Той е столица на Израел от три хиляди години, столица е на еврейската държава от 70 години. Ние уважаваме вашата история и вашите решения и знаем, че като приятели вие уважавате нашите. Мисля, че това е важно за мира. Мисля, че мирът трябва да бъде основан на истината и фактите от миналото и настоящето са единственият начин да изградим реалистично и успешно бъдеще".

Междувременно той влезе в задочен словесен конфликт с турския президент Реджеп Ердоган. На един от масовите пропалестински протести в Турция Ердоган заяви, че Израел е терористична държава, на което Нетаняху отговори така:

"Не съм свикнал да ме поучава на морал лидер, който бомбардира кюрдски села в родната си Турция, затваря журналисти, помага на Иран да заобикаля международните санкции и на терористи, включително в Газа, да убиват невинни хора".

Днес израелският премиер се среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и министрите на външните работи на страните членки на Евросъюза, като още в неделя обвини Европа в лицемерие, защото не следва примера на Тръмп за Ерусалим.

Сега Нетаняху изрази очакването си повечето европейски държави да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим. Той отново подчерта, че градът е историческата столица на Израел и решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ там не е заплаха за мира, а възможност за постигането на мир.

"Предстои ново американско мирно предложение, очаквам да го видим", добави Нетаняху, цитиран от БТА.

Той обяви, че Израел е предотвратил десетки терористични нападения в Европа и е спасил живота на мнозина. Той добави, че към Израел днес се насочват 20% от световните инвестиции в електронната сигурност.

Самата Могерини отбеляза, че посещението на Нетаняху в Брюксел днес е първото за израелски премиер от 22 години насам. По нейните думи това е твърде дълго за партньори и приятели, каквито са ЕС и Израел.

Бенямин Нетаняху говори на фона на бурните протести, които обхванаха мюсюлманския свят през последните дни. Американски и израелски знамена и портрети на Тръмп и Нетаняху горяха и бяха тъпкани и днес в множество градове в мюсюлманските държави - от Рабат, през Истанбул и Бейрут, до Исламабад, предаде БНР.