Това става, след като изстреляна от ивицата Газа ракета падна близо до международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

Европейската агенция по безопасността на полетите предупреди европейските авиокомпании да не изпълняват полети до Тел Авив, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Френската авиокомпания "Ер Франс" съобщи, че спира до второ нареждане полетите си до Израел заради напрежението в региона, предаде Франс прес.

Малко по-рано същото съобщение направиха три американски авиокомпании - "Делта еърлайнс", "Ю Ес еъруейс" и "Юнайтед еърлайнс".
Американската федерална авиационна агенция забрани на американски авиокомпании да изпълняват полети до или от Израел.

Германската авиокомпания "Луфтханза" обяви, че спира полетите си до Тел Авив за 36 часа заради "нестабилната ситуация" на летище "Бен Гурион". Решението се отнася за всички полети на "Луфтханза" и филиалите й "Джърмънуингс", "Остриън еърлайнс" и "Суисеър".

КЛМ, "Канада Еър","Бръселс еърлайнс" и "Изиджет" също отмениха полети до Тел Авив.

Гръцката "Иджиън еърлайнс" също отмени полети от Атина и Ираклион до Тел
Авив във вторник и сряда въз основа на "оперативни причини".

Турският авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" върна обратно самолет за Тел Авив, след като компанията прекрати за 24 часа полетите от съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия - Росавиация, обаче не планира да въвежда забрана за полети на авиокомпаниите до летище „Бен Гурион”.

„Израелската страна ограничения за летище „Бен Гурион” не е въвеждала, поради това и ние няма да налагане някакви ограничения върху изпълняването на полетите до това летище. Аеропортът работи нормално. Израелските авиационни власти гарантират безопасното изпълнение на полетите”,
казва представителят на Росавиация.

Израелският министър на транспорта Израел Кац заяви, че няма никаква причина авиокомпании да анулират свои полети до страната, предаде "Франс прес".
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е поискал от американския държавен секретар Джон Кери да помогне за възобновяване на полетите.

Американският милиардер Майкъл Блумбърг обяви пък, че излита за Тел Авив в знак на солидарност с Израел и призова САЩ да позволят на американските авиокомпании отново да летят до там.

Палестинските екстремисти са изстреляли над 2000 ракети към Израел. От началото на израелската военна операция в ивицата Газа на 8 юли са убити над 600 палестинци, 27 израелски войници и двама израелски цивилни.

Ракети срещу Израел

Над 90 ракети са били изстреляни от ивицата Газа срещу Израел през последното денонощие, съобщи пред ИТАР-ТАСС пресслужбата на израелската армия.

"Около 70 ракети са се взривили на територията на еврейската държава, една е избухнала в училищен двор в град Ашдод", уточнили в пресслужбата.

Осемнайсет ракети са били прехванати от системата за ПВО "Железен купол". Няколко са се взривили в самата ивица Газа и не са успели да достигнат територията на Израел.

От 8 юли, когато започна армейската операция в ивицата Газа, бойците от Хамас и Ислямски джихад са изстреляли срещу Израел над 2100 ракети, отбелязва агенцията.