Според цитираните източници САЩ са били уведомени предварително за удара. Атаката е била извършена сутринта срещу военното летище Т-4 в Хомс, съобщи телевизия Ен Би Си. 

Според опозиционни активисти в атаката са убити най-малко 40 души. Сред тях има трима иранци, заяви иранската агенция Фарс.

Сирийската информационна агенция САНА съобщи, като се позова на военен източник, че при удара има убити и ранени военнослужещи. По думите му израелски изтребители са изстреляли няколко ракети по военното летище от въздушното пространство на Ливан. Израелски генерал изказа мнение, че ударът, който не е потвърден официално от Израел, е свързан със съобщенията за използване на химически оръжия от сирийската армия в Източна Гута.

Лавров: Не открихме следи от химическа атака

Бившият командващ на израелските военновъздушни сили Ейтан бен Елияху  пък косвено призна, че атаката срещу военното летище в Хомс е извършена от Израел.

"Не се съмнявам, че има връзка между тази атака и използването на отровни вещества в град Дума", каза той в интервю за в. "Маарив", извадки от което бяха представени от телевизия "Ал Маядин".

Според него Израел се опитва да не допусне концентрация на ирански сили в района.

"Преди два месеца авиобазата Т-4 между Хомс и Палмира вече беше подложена на ракетна атака", напомни той.

На военното летище е разположен ирански пункт за управление на безпилотни летателни апарати.

"Само САЩ и Израел са могли да нанесат такъв удар срещу Сирия", заяви генералът.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди химическата атака в Сирия и заяви, че администрацията му ще реагира в следващите 24 до 48 часа, предаде Франс прес.

"Това е ужасно деяние срещу невинни и не може да бъде толерирано", каза Тръмп на заседание на кабинета и обеща "важни решения" до ден-два.

На въпрос за употреба на военна сила на САЩ срещу Сирия Тръмп заяви, че никой вариант не се изключва. Тръмп заяви, че разговаря с военни командващи и ще прецени кой е отговорен за атаката - Русия, сирийското правителство, Иран или и тримата заедно.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че е недопустимо да се правят провокации и спекулации за възможно използване на химическо оръжие в Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

"Лидерите обмениха мнения за положението в Сирия, включително за обвиненията на редица западни страни към Дамаск за използване на химическо оръжие. От руска страна бе обърнато внимание, че е недопустимо да се правят провокации и спекулации по този въпрос", се казва в изявлението на руското президентство.

България осъжда употребата на химическо оръжие и следи с тревога информациите за поредна химическа атака в сирийския град Дума, обяви по-рано Министерството на външните работи в София.

„Подобна атака срещу цивилни, включително деца, е тежко нарушение на международното хуманитарно право“, се посочва в декларация на МВнР. Страната ни призовава за осигуряване на незабавен хуманитарен достъп до жертвите, както и за провеждане на разследване на място.