Срещата вероятно ще бъде свикана в събота, поясни дипломатически източник на Франс прес, цитиран и от "Фокус".

Преди обявяването на плана късно във вторник, делегатите на страните на Арабската лига издадоха съвместно изявление, в което се казва, че признаването на Ерусалим за столица на Израел ще представлява „явна атака срещу арабската страна, правата на палестинците, на всички мюсюлмани и християни".

В серия от телефонни разговори с арабските лидери, президентът на САЩ Доналд Тръмп очерта намерението си да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, което бе посрещнато с неодобрение в региона и отвъд него.

Тръмп разговаря с палестинския президент Махмуд Аббас, египетския държавен глава Абдел Фатах Сиси, краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и краля на Йордания Абдула II.

Всички те разкритикуваха плана, като предупредиха, че той ще подкопае стабилността в региона и ще заличи надеждите за постигане на мир в обозримото бъдеще.

Освен това Тръмп разговаря и с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който отдавна лобира за преместването на американското посолство в Ерусалим.

Президентът на Иран Хасан Роухани на свой ред също критикува остро плана на американския държавен глава Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, заявявайки, че страната му няма да толерира подобно нарушение на статуквото.

„Иран няма да толерира нарушение на ислямските светини", увери Роухани в рамките на реч в Техеран.

Мюсюлманите трябва да останат обединени срещу този голям заговор, категоричен бе иранският президент.