Срещата бе отменена в последния момент, след като германският министър отказа да отмени среща с две правозащитни организации, критично настроени спрямо правителството.

По-рано Нетаняху предупреди Габриел, че няма да разговаря с него, ако той се срещне с представители на организациите.

Двете организации са: "Да нарушим мълчанието" (Breaking the silence) и Израелски информационен център за човешките права в окупираните територии (B'Tselem - The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories).

Те критикуват действията на правителството в палестинските територии и документират нарушения на правата на човека.

Първата от двете организации освен това дава възможност на израелски военни, гарантирайки тяхната анонимност, да разказват какво са преживели в армията и да критикуват нейните осъдителни според тях действия.

По-рано Габриел бе запитан от журналисти дали ще отмени срещата с представители на двете организации, но той каза, че се надява да се види и с тях, и с Нетаняху.

Ще е меко казано забележително, ако Нетаняху анулира планираната среща, каза Габриел и изтъкна, че е нещо нормално да се разговаря с представители на гражданското общество.

"Представете си израелският премиер да дойде в Германия и да иска да се срещне с критични към правителството хора, а ние да кажем, че не е възможно. Това би било немислимо", заяви Габриел за германската телевизия Цет Де Еф.

Габриел добави, че ще е жалко, ако израелският премиер откаже срещата с него.

Отменянето на срещата е необичайна спънка пред дипломатическите отношения между Израел и Германия, която е един от най-твърдите европейски поддръжници на израелската държава.

Реакцията на премиера Нетаняху е учудващо груба, като се имат предвид близките дипломатически и военни отношения между двете страни, пишат израелски медии.

Германия е сред най-близките съюзници на Израел, но през последните години Берлин става все по-критичен към плановете на Израел за строеж на селища на Западния бряг.