Кандидат-студентите на предварителни изпити от януари

stat
08:12  |  13 януари 2014 | Политика / Редактор Десислава Димитрова / обновено преди 479 минути
Далеч преди лятната кандидатстудентска кампания ВЗУ-овете започват да привличат желаещи
Сн.: БГНЕС

Университетите обявиха датите за предварителните изпитни сесии и така кандидатстудентска кампания реално започва до дни.
На 29 януари в УНСС ще бъдат изпитвани кандидат-икономистите, миналата година там предварителната кампания започна през март.

На 8 февруари ще има изпити в Нов български университет, а в Софийския университет "Свети Климент Охридски" изпитният маратон ще започне през март, съобщи "Преса".

Причината за ранната кампания е, че ВУЗ-овете бързат да си осигурят колкото може повече студенти много преди дванадесетокласниците да са взели дипломи за средно образование.

Кандидат-студентите няма да имат само един шанс да бъдат препитани. В УНСС всеки месец ще се провежда електронен тест, през който ще минават всички желаещи. Според избраното направление те ще попълват и допълнителен модул - по чужд език, география или математика.

В Нов български университет входният изпит също ще проверява базовата подготовка по всички изучавани в гимназията предмети.

В Софийския университет ще има по един изпит в най-желаните направления - математика, български език, история, биология, журналистика. За тези, които не са се справили по време на пролетната сесия, ще има и втори шанс през лятото.

При класирането и трите университета ще вземат предвид най-високата оценка на всеки кандидат.

След третото класиране миналата година свободните места във ВУЗ-овете бяха 7000. В последните випуски дванадесетокласници не надвишават 65 000 души, като не малка част от тях заминават да учат в чужбина, а други започват работа. 


Последно в Политика


31 години от ядрената авария в Чернобил

На 26 април 1986 г. в 1.23 ч. става най-голямата ядрена авария в света, която засяга и България. Тя се случва в помещението на 4 блок на АЕЦ Чернобил в Украйна.