Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев на пресконференция след проведен Академичен съвет на висшето учебно заведение във връзка с изпита по „Геоикономика и регионално развитие“.

Студентът Кезим Медев сигнализира за скандал в Университета за национално и световно стопанство - второкурсници са получили тройки и четворки, въпреки че са предали празни работи на писмен изпит. Според него останалите му колеги, които наистина са писали по темата, били скъсани. Вътрешна проверка в университета е установила нарушения при повеждането на изпита, а преподавателката вече е поискала да бъде пенсионирана, обясниха от УНСС.

"Поради големия нарастващ интерес към проблем с проведен изпит в УНСС на 9 юни следобед  Академичният съвет окончателно се произнесе по този проблем", каза ректорът.

Той обясни, че при възникването на инцидента в петък следобед, никой от присъстващите в качеството им на длъжностни лица и ръководители на институции в университета, не е бил информиран по надлежния ред.

"Аз бях информиран от началника на отдел на Връзки с обществеността Лили Пипонкова. Служебно бяхме ангажирани извън София и в понеделник сутринта Ректорският съвет се събра. Получихме информация по случая. Самосезирахме се, тъй като нямахме нищо официално постъпило“, каза проф. Статев, цитиран от "Дарик" и "Фокус".

Ректорският съвет взел две решения в понеделник. Едното било да се създаде комисия със състав, пряко ангажирана по изясняване на случая, която е установила нарушения и от преподавателката, и от студента.

Проф. Докова, че не е спазила правилника за организиране и провеждане на изпит, и студентът за това, че не е спазил вътрешнонормативната уредба да се обърне към някоя от институциите.

"Предложението на комисията клонеше към налагане на санкции и на двете страни", каза ректорът и уточни, че причината за това е лоша практика по нарушаване на правилника от страна на преподавателката, а от друга страна много силно уронване на престижа на УНСС от страна на студента.

По думите му обаче на 13 юни са получили изявление от Соня Докова за прекратяване на трудовото отношение, след като Академичният съвет е осъдил тези практики.

Относно студента, подал сигнала за нередности по време на изпита, Академичният съвет в решил да наложи наказание за предупреждение за отстраняване. По думите на проф. Статев това е средното наказание по правилника на УНСС:

"Поканихме колегата Медев, той изрази своето желание да продължи да се учи и да работи за подобряване на качеството на учебното заведение. Изрази съжаление, че се е получило така. Може би това повлия да не отидем към първоначалната нагласа за налагане на най-тежкото наказание и в двата случая. Ситуацията ни принуди в единия случай да не можем да наложим наказание, а в другия да го смекчим", коментира ректорът на УНСС.

"Това нито е първият случай, нито ще е последният, но въпросът е да решаваме проблемите. Ако не може да се намери в рамките на университета решение, тогава всеки е прав да го изнася навън“, каза още проф. Статев.

Относно скандалния изпит на 9 юни зам.-ректорът на УНСС доц. д-р Миланка Славова заяви, че твърдението, че само на бели листи са поставяни оценки, не е 100% вярно. 

"Имаше листи, както с развити въпроси, така и такива, на които бяха имената на студентите и самите въпроси без да бъдат достатъчно развити. Това са точно студентите, на които е предложено да им бъде зачетена оценката от текущ контрол и те са я приели. По принцип в УНСС, съгласно правилника за учебната дейност, от изпит могат да бъдат освободени студенти, които имат оценка добър 4. Тези, които не са получили този текущ контрол, са се явили на изпита. Те са били около 30-40 от общо 160 в двата потока“, уточни проф. Славова.

По думите й със среден 3 няма освобождаване от текущ контрол.

„По време на изпита преподавателката е предложила да зачете оценката от текущ контрол среден 3 за оценка по време на изпита“, посочи професорът.

Той подчерта, че се стремят да решат мъдро случая.

„Мисля, че явяването отново на изпит би причинило повече проблеми на университета. Този случай в УНСС има две страни и искаме да бъдат отразени коректно“, каза още зам.-ректорът на УНСС.