Темата беше обявена след 10.00 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката, предаде БТА.

Над 55 000 седмокласници се явиха днес на изпита в два модула - първият, който мина по-рано сутринта, е тест и се явява външно оценяване, а вторият включва преразказ на текст.
Сборната оценка ще бъде вход за влизане в профилираните гимназии.

Преразказът е включен във вариант 3 за изпита по БЕЛ, изтеглен по-рано тази сутрин. Според дидактическата задача учениците трябва да преразкажат текста на разказа от името на неутрален разказвач, каза Красимира Александрова - експерт по български език и литература в МОМН.
Учениците разполагаха с 90 минути за работа.

В самия разказ на Стратиев "текстът се разказва в първо лице единствено число, като на моменти преминава в първо лице множествено число", обясни експертът. Александрова отбеляза, че разказът "Череша с алени сърца" не е изучаван в средното училище, но не би трябвало да затрудни седмокласниците, защото Стратиев е съвременен автор и в разказа няма остарели и архаични думи.

Текстът на разказа е по-кратък от две страници и е записан на дискове, които са получени заедно с другите два изпитни варианта снощи в училищата, съобщи Александрова. Тя добави, че във всяка изпитна зала на учениците, по един път им е бил пуснат записът на разказа на Стратиев, след което им е раздаден текстът на хартия и те са имали право да се запознаят с него, без да си водят бележки, за 15 минути.

Другите два варианта за преразказа от втория модул на изпита по БЕЛ, които не бяха изтеглени днес, са върху произведения на Николай Табаков и Драган Тенев, съобщи Красимира Александрова. Тя уточни, че министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е подбрал текстовете за трите изпитни варианта за преразказа от "банка с повече от 30 текста".

Текстовете и авторите за преразказа от изпита по БЕЛ след седми клас не трябва да са изучавани в училище, но няма изискване авторите да са само съвременни, обясни експертът.

Следобед Министерството на образованието публикува на сайта си теста за 7-ми клас, верните отговори към него и разказа "Череша с алени сърца" на Станислав Стратиев.

Изпитът по математика след седми клас е на 30 май.

Последна актуализация в 11.40 ч.