През следващата година ще продължи изграждането и на следващите отсечки на магистралата.

Това каза Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството на Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, организиран от Камарата на строителите в България (КСБ) и в. „Строител“.

Нанков информира, че се очаква през октомври да има положително решение на МОСВ по ОВОС на участъка през дефилето, за да се продължи с останалите процедури, като целта е в средата на 2019 г. да има избран строител и да има строително разрешение. Ако се избере източният вариант на трасето, участък ще бъде разделен на три подучастъка с трима отделни изпълнители, каза министърът.

Магистралата трябва да е готова до 2023 г.

„Изключителен приоритет на правителството е и АМ „Хемус“. Ще започне изграждането на участъка от Ябланица до Боаза. Предстои да приключи процедурата по обжалване за други 16 км от АМ „Хемус“, за да сключим договор за изпълнение. В началото на 2018 г. ще обявим процедура за изпълнител на други 50 км. Разчитаме на средствата от ТОЛ системата и затова работим активно за нейното реализиране“, допълни Нанков.