Кандидатстудентският изпит по български език и литература ще се състои от две задължителни части - тест с 50 въпроса и задача за изграждането на аргументативен тип текст, т.е. есе.

Такъв е форматът на матурата. Максималният брой точки е 100 - 70 от теста, като 1/3 от точките са за въпросите по литература, и 30 точки за есето.

Темата за аргументативния текст може да бъде върху твърдение или сентенция от литературен или нелитературен източник.

Кандидатстудентският изпит по история на България също включва два задължителни компонента – тест и тема.

И двете части са върху проблематиката и фактологията на досегашната програма, съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за XI-ти клас – задължителна подготовка. Оценката се изгражда според резултатите от теста и темата по шестобалната система със стъпка от 0.25 стотни.

Решението е взето на заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 21 декември 2016 г.

Таксата за явяване на изпит е 30 лв. До края на януари 2017 г. ще бъде издаден Справочник за кандидат-студентите, съобщават на сайта на университета.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 20 февруари 2017 г. и ще продължи до 10 март 2017 г. за първата кандидатстудентска сесия и 19 май 2017 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март - 23 април 2017 г., а втората - в съботните и неделните дни от 28 май до 25 юни 2017 г.

Кандидат-студентите отново имат възможност да подадат документи онлайн, на място в Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната.