Ерик Лоран и Катрин Грасие подготвяли книга за краля на Мароко, която трябвало да бъде публикувана в началото на идната година. В миналото те са писали редица трудове, посветени на Мароко.

Те бяха арестувани в четвъртък в Париж в края на среща с марокански представител, по време на която е имало предаване и приемане на пари, според запознат източник. Въпреки обвиненията двамата журналисти са пуснати на свобода, но остават под контрол на съдебните власти. Забранява им се да влизат в контакт помежду си или с други действащи лица по случая.

Според Ерик Дюпон-Морети, представляващ Мароко, случаят е започнал още на 23 юли. Тогава 68-годишният независим френски журналист Ерик Лоран се е свързал с кабинета на краля на Мароко и поискал среща с негов представител, като казал, че заедно с Катрин Грасие подготвяли книга за краля. По време на срещата той предложил да се откаже от книгата срещу три милиона евро. Тогава Мароко сезирало френското правосъдие за опит за изнудване и започнало разследване.

Разследващите организирали тайно филмирани и записвани срещи между представител на краля на Мароко и журналистите. Според адвоката, представляващ Мароко, на срещите журналистите приели да получат само два милиона евро от Мароко.

Миналия четвъртък, когато били арестувани, те получили аванс от 40 000 евро.