37-годишната Христина Белухова проговари пред Нова телевизия за пръв път след случилото се. Тя сподели, че близо месец след станалото дъщеря й се възстановява, но е затворена и стресирана.

"Дъщеря ми все още се стряска, когато види Иван Евстатиев по телевизията. Безрезервно вярвам на дъщеря си и искам справедлив процес", заяви майката.

В средата на януари 57-годишният бивш кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев бе задържан и обвинен в изнасилване на 16-годишната ученичка от Стрелча. Данните по делото сочат, че момичето, което е било девствено, е било упоено с алкохол почти до смърт. Съдът го остави за постоянно в ареста, но в началото на февруари Евстатиев получи инсулт и все още е в МБАЛ-Пазарджик.

Семейство Белухови никога не са предполагали, че човек, когото познават, ще посегне на дъщеря им. Христина работи като технически сътрудник в община Стрелча вече 12 години, от които три за бившия кмет на града. А съпругът й Георги Белухов дори е бил награждаван от Евстатиев за храброст, когато е спасил живот.

Майката споделя, че в момента семейството посещава двама психолози, които работят предимно с дъщеря й. От днес момичето отново е на училище по препоръка на специалистите, за да се социализира. Тя обаче не се е възстановила напълно от преживяното.

"Как може Евстатиев да хвърля вината върху едно невинно 16-годишно дете, което не е имало контакти с момчета? Изключително доверчива и наивна е, тя си е дете още. Вярва на всеки и си мисли, че всеки й мисли само доброто. Ние вярваме в нея, подкрепяме я. Стремим се да не говорим, но не се получава...", допълва майката. 

По-рано един от адвокатите на ученичката Атанас Димитров обвини бившия кмет, че се е опитал да въздейства на близките на момичето в деня, в който е бил задържан.

Адвокатът е категоричен, че не е имало доброволен сексуален акт между 16-годишното момиче и бившия кмет на Стрелча, както твърди Евстатиев.

„Едно дете на 16 години би ли искало да загуби девствеността си с дядо си?. Този факт е абсурден”, заявява Атанас Димитров.

Те са чувствали доверие към този човек. Още повече, че детето на няколко пъти е посещавало щаба на Иван Евстатиев по време на предизборната му кампания”, обясни адвокатът.

Районният съд в Панагюрище ще решава на 12 февруари дали да промени мярката за неотклонение на бившия кмет на Стрелча.
В петък съдия Диана Стателова разпореди да се извърши допълнителна медицинска експертиза от нови вещи лица, която в пълен обем да отговори какво точно е здравословното състояние на Иван Евстатиев и дали то позволява оставането му в ареста.