Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив, със сила и заплашване, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

54-годишният Илко, известен като Исмаил, изтърпявал 12-годишна присъда лишаване от свобода при строг режим, също за изнасилване. В богатата му съдебна биография са вписани четири влезли в сила присъди за изнасилване, както и за престъпления против собствеността.

Независимо от тежестта на престъпленията и размера на последното му наказание лишаване от свобода със заповед на началника на варненския затвор той бил награден с 5 денонощия домашен отпуск от 23 юни до 28 юли 2017 г.

Мъжът отседнал при сестра си, която живеела в село Равна гора, община Аврен. Ден преди края на домашния си отпуск – на 27 юни, Илко отишъл в дома на възрастната жена със сина на сестра си, който трябвало да й занесе дърва за огрев. След това двамата се върнали в къщата в Равна гора и мъжът пил до зори, когато решил да се върне в дома на старицата.

С хитрост проникнал в пристройката, където жената спяла и за да я принуди да излезе извън дома си, светнал лампите на първия етаж. Събудена от шума, тя излязла да изгаси, а той се промъкнал в пристройката и се скрил. След като жертвата влязла, Илко я нападнал, като затиснал устата и започнал да се гаври сексуално с нея. Заплашил я, че ще я убие, и обяснил, че искал да бъде с бяла жена. Все пак той не успял да я изнасили. Опитът му за съвкупление останал недовършен по независещи от волята на подсъдимия причини, подчертаха от прокуратурата.

Насилникът обаче успял да причини на бабата различни травматични увреждания по време на едночасовото си пребиваване в дома й. Пенсионерката подала сигнал и 54-годишният затворник бил задържан на връщане от домашния отпуск.

Предстои делото срещу Илко Ив. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.