Задържаха измамника Спас/Александър в София (обновена)

stat
15:23  |  13 октомври 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Спас Василев от Кочериново Спас Василев от Кочериново
Сн.: Twitter

Спас Василев от Кочериново, измамил десетки в интернет под името Александър Николов, е задържан в София днес.
Той е обвинен за измама и остава в ареста за 72 часа, съобщи на специална пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Срещу Василев има четири досъдебни производства в прокуратурите в София, Благоевград, Дупница и Варна.

„Преди повече от месец от ГДБОП са започнали предварителна проверка по сигналите от измамените. Междувременно по разпореждане на главния прокурор започна проверка във всички прокуратури дали има досъдебни производство с лица с подобни оплаквания“, каза още Арнаудова.

По думите й по всички тези досъдебни производства Спас Василев е бил търсен, но не е бил откриван, поради което още 2012 г., е обявен за общодържавно издирване за установяване на адрес.

„Междувременно, след проверка установихме, че 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система“, обясни говорителят на главния прокурор.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че неговите подчинени работят по сигнали от граждани срещу Василев от около месец и половина и до момента има постъпили над 40 жалби. Разпитите на измамени граждани продължават, като за момента по тези случаи Василев е само заподозрян. Сигнали от граждани в чужбина не са постъпвали в ГДБОП.

Мъжът бе разкрит като опасен интернет измамник, представящ се под името Александър Николов в социалните мрежи преди дни. Той е успял да завлече над 40 българи с пари за евтини самолетни билети или телефони. Според информациите до момента, жителят на Кочериново започнал с измамите още преди 7-8 години. 

Спас Василев е бил проверяван по сигнали за измами още през 2011 година, но преписката е била прекратена. Той излъгал своя бивша учителка, служителки на библиотеката и дори прокурори.

МВР-министърът: Който иска да мине метър, да страда


Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.