Случаят нашумя в началото на годината, след като при задържането им пред столичен мол тежко пострада полицай.

Срещу Цветелин Василев, Петър Маринов и Васил Василев, които изобщо не работят в съдебната система, е внесен обвинителен акт за измама в особено големи размери.

В периода 19.01. – 31.01.2016 г., в София, след предварителен сговор те възбудили заблуждение у свидетеля Б. И.- гражданин на Сирийска арабска република, че срещу сумата от 70 000 лв. ще му съдействат за облекчаване на положението на негови близки, подведени под наказателна отговорност за убийство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 13.09.2015 г. в СДВР започнало разследване срещу племенниците на чуждия бизнесмен заради смъртта на друг сириец. По-късно те били привлечени към наказателна отговорност и задържани за постоянно в ареста.

Б.И. обаче бил убеден в тяхната невинност и започнал самостоятелно, паралелно разследване. Той споделил пред свой познат, че дори е склонен да „плати“, за да оневини племенниците си. Така той се запознал с Цветелин В., който възприел ситуацията като възможност да извлече имотна облага. Той съзнателно създал и поддържал впечатление у чужденеца, че е прокурор в Софийска градска прокуратура и има възможност да му съдейства.

Заедно с Петър и Васил разработили план и всеки получил различна роля.
В поредица от срещи Цветелин и Петър се представяли като прокурори, а Васил като техен служебен шофьор.

Петър дори се представил с имената на действащ магистрат и уверил сириеца, че може да поеме наблюдението на делото на племенниците му, да уреди да ги пуснат от ареста и да промени обвинението им в по-леко.

Измамниците представили документи, на които бил придаден вид, че изхождат от Софийска градска прокуратура, Върховна касационна прокуратура и Върховния касационен съд. Така, в рамките на няколко дни, тримата получили от Б.И.  70 000 лв., за които му обяснили, че ще бъдат дадени като подкупи на различни магистрати, които имат отношение към делото.

При предаването на последната част от парите обаче, на 23.02.2016 г., тримата бяха задържани пред мол София на бул. "Ал. Стамболийски". До разкриването им се стигна, след като сириецът споделил с адвокат за срещите и му представил получените документи, а той разбрал за измамата.

Ако бъдат признати за виновни, тримата могат да получат наказание в размер от 3 до 10 години лишаване от свобода, както и съдът да наложи конфискация до ½ от имуществото им.

Проверка е установила, че магистратите, с чиито имена съзнателно се представяли извършителите и споменали в разговорите, нямат отношение към престъпната им дейност. Те не са били ангажирани с дело за убийство и не са работели в СГП в този период, уточниха от прокуратурата.

Замесването на имена на действащи магистрати и на високопоставен в длъжностната йерархия служител на СДВР, включително чрез представяне на копия на неистински документи, е създало реална опасност от уронване техния престиж в обществото и професионалната гилдия. Създадени са неверни негативни представи за обичайно като практика користно изпълнение на задълженията от страна на органите на съдебната власт и на МВР, което определя случая като особено тежък, се казва още в официалното съобщение.