Акцията е срещу организирана престъпна група, извършила измама с имущество, закупено със средства от фондове на ЕС, и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

В началото на септември в ГДБОП бил получен сигнал за измама от търговско дружество, кандидатствало по предприсъединителната програма „САПАРД”. Стойността на проекта била 5 млн. лева.
В хода на работата антимафиоти установили, че при процедурата по кандидатстване за финансово подпомагане и реализация на проекта от лица, свързани с дружеството-бенефициент, са представени документи с невярно съдържание, по които ДФ „Земеделие” е изплатил субсидия  на дружеството (която по правило е половината от стойността на проекта и се изплаща, след като цялата инвестиция е направена - бел.ред.).

В хода на операцията са били претърсени множество адреси – жилища и производствена база на дружеството. Иззети са голямо количество пушки, съхранявани неправилно, и компютърни конфигурации, магнитни носители, над двеста записи на заповеди, възлизащи на около 1 000 000 лева, договори за заем между различни физически лица на стойност над 3 000 000 лева, множество декларации от различни граждани за „подпомагане на бизнеса” на един от собствениците на дружеството.