„Факт е, че се случи нещо много хубаво, не знам дали друг път ще се случи - една малка страна като нашата да отиде със самостоятелна експозиция в музея „Лувър”, заяви Рашидов.

Попитан, какво следва от тази изложба за Министерството на културата, Вежди Рашидов заяви, че не следва нищо.

„Отново малък бюджет, мъки, а през второто полугодие ще имаме проблеми и не знам как ще разплатя заплатите на някои театри. Ще ходя да се моля за средства. Проблемът е, че има малък бюджет за култура. Не може да направим реформа”, обясни министърът на културата, но допълни, че българската култура е на много добро ниво.

Той подчерта, че изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” струва около 250 000 лв или 4 пъти по-малко от кампанията за логото на България.

Министър Рашидов представи в студиото каталога, който музеят „Лувър” е издал за тракийските съкровища в тираж над 1500 броя и уточни, че ще бъдат издавани още.

„Не знам защо културата винаги е в задния двор на правителството. Тя е огледалото и лицето на българската държава. Премиерът Бойко Борисов е човекът, който ми даде гаранция за тази изложба. Имах нужда от държавни гаранции, тъй като тракийските ни съкровища са ценни експонати”, съобщи Рашидов.

Той допълни още, че е срещнал подкрепа и от министъра на финансите Владислав Горанов.

„По-важното за България е какво ни донесе изложбата на тракийските съкровища в музея „Лувър”, каза министърът. Той посочи, че до вчера в много световни медии е имало материали за изложбата на тракийските съкровища.

В събота министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че държавата очаква ръст на туристите у нас с 5% заради високата посещаемост на българската изложба в Лувъра.

Тя допълни, че Франция е най-големият генериращ пазар туристи в света.

Изложбата бе открита на 14 април в Лувъра.

Преди дни премиерът Бойко Борисов изтъкна, че изложба в Лувъра е била мечта на Людмила Живкова.