Русия разполага с всички необходими възможности, включително физически, за да защити себе си и съюзниците си, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на откриването на изложба посветена на 140 години от Руско-турската освободителна война и освобождението на България, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Никога не сме позволявали да обиждат по-малките ни братя и няма да го позволим, още по-малко сега. Разполагаме с всички чисто физически възможности, необходими за тази цел - да не позволим да обиждат нито нас, нито никого", заяви Рогозин.

Руският вицепремиер пожела на руснаците и българите винаги да помнят за тези събития, "за да не се намират негодяи и мерзавци, които се опитват да събарят паметници и да заливат с мръсна пропагандна кал тази кръв, с която е пропита нашата обща земя".

Розозин сподели, че присъства на събитието защото има отношение към тези събития чрез историята на неговото семейство: братовчед на прапрадядо му - генерал-майор Вячеслав Куприянович - е участвал в тази война, бил е началник на щаба на сръбската казашка войска.

Русия винаги се е ръководила от безкористни съображения, оказвайки помощ на съюзниците си, отбеляза Рогозин.

"Като един от неговите потомци, искам да кажа следното. Никога няма да забравим подвига на великите руски войници, никога няма да забравим отношенията, които се развиха с нашите славянски братя, защото им дойдохме на помощ безкористно, без някакви искания, без да разширяваме своята вече велика и голяма империя с нови територии", добави той.

Изложбата е свързана с началото на Руско-турската война от 1877-1878 г., в която, както напомнят в музея, "Русия е платила тежка цена за освобождаването на България и независимостта на Румъния, Сърбия и Черна гора", посочва ТАСС.