"За мен е голяма чест да бъде номинирана за кандидат на България за поста Генерален секретар на ООН".

Това се казва в изявлението на Ирина Бокова по повод издигане на кандидатурата й за поста Генерален секретар на ООН.

"Благодаря на българското правителство за навременната подкрепа, която дойде в ключов момент. Благодаря на всички за оказаното ми доверие", се казва още в изявлението.

"В тези трудни времена, ООН е необходима повече от всякога, а Генералният секретар трябва да работи в тясно сътрудничество с всички държави-членки и да насърчава мира и сигурността в целия свят", посочва Ирина Бокова.

"ЮНЕСКО, Организацията на ООН за образование, наука, култура, комуникация и информация, играе важна роля в международните отношения и затова аз продължавам да съм изцяло ангажирана с отговорностите ми като неин Генерален директор", допълва Бокова.

Вчера Министерството на външните работи съобщи, че Ирина Бокова е българската номинация за поста Генерален секретар на ООН.

"Във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет, Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН).

С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН", се казва в съобщението.

Партиите одобриха номинацията на Ирина Бокова

Основните парламентарни сили одобриха обявената късно във вторник номинация на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

"Имаше сигурна информация, че щеше да бъде наложено вето на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН", каза депутатът от АБВ Георги Кючуков.

Според него това не е персонално, а заради поста, който заема. Той добави, че еврокомисарят се е оттеглила, защото вероятно е получила информация, че страна-постоянен член на Съвета за сигурност на ООН (Русия - б.р.), няма да я допусне.

От Реформаторския блок обаче смятат, че номинацията на Кристалина Георгиева е щяла да бъде по-добър избор.